واکنش ها به اهانت به قرآن کریم در سوئد و دانمارک

اخیراً یک رشته هتک حرمت عمومی به قرآن کریم توسط تعدادی از فعالان ضد اسلام در سوئد و دانمارک، واکنش خشمگینانه ای را در کشورهای مسلمان برانگیخته است و سوالاتی را در مورد چرایی مجاز بودن چنین اعمالی ایجاد کرده است.

مانند بسیاری از کشورهای غربی، سوئد و دانمارک هیچ قانونی برای منع توهین به مقدسات ندارند. اما همیشه اینطور نبوده است. در اواخر قرن نوزدهم، توهین به مقدسات در سوئد جرمی جدی تلقی می شد و مجازات آن اعدام بود. اما قوانین توهین به مقدسات به تدریج با سکولار شدن سوئد کاهش یافت. اما سرانجام در سال 1970 از قانون حذف شد. بسیاری از کشورهای مسلمان از دولت سوئد خواسته اند تا از سوزاندن قرآن توسط معترضان جلوگیری کند. اما در سوئد این به پلیس و نه دولت بستگی دارد که تصمیم بگیرد آیا اجازه این اقدام را بدهد یانه. آزادی بیان تحت قانون اساسی سوئد محافظت می شود.. قانون سوئد سخنان نفرت انگیز تحریک علیه گروه هایی از مردم بر اساس نژاد، قومیت، مذهب، گرایش جنسی یا هویت جنسی را ممنوع می کند. برخی می گویند سوزاندن قرآن به معنای تحریک علیه مسلمانان است و بنابراین باید به عنوان سخنان نفرت انگیز انگاشته شود. برخی دیگر می گویند که چنین اعمالی دین اسلام را هدف قرار می دهد نه پیروان دین و انتقاد از دین باید تحت پوشش آزادی بیان باشد، حتی اگر برخی آن را توهین آمیز بدانند. پلیس سوئد به دنبال راهنمایی از سیستم قضایی، اتهامات اولیه جنایت نفرت را علیه مردی که در ماه ژوئن قرآن را در بیرون مسجدی در استکهلم سوزاند و دوباره به کتاب مقدس اسلام هتک حرمت کرد، تشکیل داده است. اکنون این بر عهده دادستان است که تصمیم بگیرند که آیا او را به طور رسمی کیفرخواست صادر کنند یا خیر. مسلمانان سوئد که از سوزاندن قرآن به شدت آسیب دیدند، این سوال را مطرح کردند که آیا پلیس سوئد اجازه هتک حرمت به کتب مقدس سایر ادیان را می دهد یا خیر.

توهین به مقدسات در سایر نقاط جهان چگونه دیده می شود؟ توهین به مقدسات در بسیاری از کشورها جرم انگاری شده است. تجزیه و تحلیل مرکز تحقیقات پیو نشان داد که 79 کشور و منطقه از 198 مورد مطالعه در سال 2019 قوانین یا سیاست هایی در مورد کتاب ها داشتند که توهین به مقدسات را ممنوع می کرد و به عنوان "گفتار یا اعمالی که به عنوان تحقیر خدا یا افراد یا اشیایی که مقدس تلقی می شوند" تعریف می شود. حداقل در هفت کشور - افغانستان، برونئی، ایران، موریتانی، نیجریه، پاکستان و عربستان سعودی - حکم اعدام بالقوه صادر می شود. در خاورمیانه و شمال آفریقا، 18 کشور از 20 کشور توهین به مقدسات را جرم انگاری می‌کنند، اگرچه در بیشتر موارد مجازات اعدام وجود ندارد. در عراق، توهین علنی به یک نماد یا شخصی که توسط یک فرقه مذهبی مقدس، مورد احترام یا محترم است، جرمی است که مجازات آن تا سه سال زندان است. به همین ترتیب در لبنان با تنوع مذهبی، جایی که اختلافات فرقه ای به جنگ داخلی 15 ساله بین سال های 1975 تا 1990 دامن زد، هر اقدامی که به قصد یا منجر به تحریک "نزاع فرقه ای" شود، جرمی است که مجازات آن تا سه سال زندان است.

هر دو دولت سوئد و دانمارک سوزاندن قرآن اخیر را محکوم کرده اند

«توبیاس بیلستروم»، وزیر امور خارجه سوئد در بیانیه‌ای گفت: هتک حرمت به قرآن یا هر کتاب مقدس دیگری، اقدامی توهین‌آمیز و بی‌احترامی و یک تحریک آشکار است.

بیلستروم با تاکید بر اینکه سوئد سوزاندن قرآن کریم را محکوم می‌کند، ابراز تاسف عمیق خود را از اینکه برخی افراد در این کشور آشکارا از ماده آزادی بیان قانون اساسی سوء استفاده کردند، ابراز کرد. وزارت امور خارجه دانمارک به نقل از «لارس لوکه راسموسن»، وزیر امور خارجه این کشور در توییتی نوشت: دانمارک سوزاندن قرآن امروز توسط افراد را محکوم می‌کند. این اقدامات تحریک آمیز و شرم آور دیدگاه های دولت دانمارک را نشان نمی دهد. وزارت امور خارجه دانمارک در بیانیه‌ای که در توییتر منتشر شد، گفت که این اقدام تحریک‌آمیز به بسیاری از مردم آسیب می‌زند و بین ادیان و فرهنگ‌های مختلف شکاف ایجاد می‌کند. با وجود آزادی مذهبی در دانمارک، بسیاری از شهروندان دانمارکی مسلمان هستند. در بیانیه آمده است: «آنها بخش ارزشمندی از جمعیت دانمارک هستند. این کشور معتقد است که آزادی بیان و تجمع باید رعایت شود، و افزود که "دانمارک از حق اعتراض حمایت می کند اما تاکید می کند که باید صلح آمیز باقی بماند.  در دانمارک، برای سومین بار در یک هفته گذشته یک قرآن را در مقابل سفارت مصر در کپنهاگ سوزاندند.

اتحادیه اروپا اهانت به قرآن کریم را محکوم کرد

«جوزپ بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز هتک حرمت به قرآن در دانمارک و سوئد را محکوم کرد.

«بورل» در بیانیه‌ای، گفت هتک حرمت کتاب مقدس اسلامی توهین آمیز، بی‌احترامی و یک تحریک آشکار است. این دیپلمات ارشد اروپایی مدعی شد: تنوع و تساهل برای جوامع مذهبی از ارزش‌های کلیدی اتحادیه اروپا است و اظهار نژادپرستی، بیگانه‌ستیزی و عدم تحمل مرتبط با آن جایی ندارد.به گفته وی، هر چیزی که قانونی است، اخلاقی نیست. این محکومیت‌ها در حالی ابراز می‌شوند که دولت‌های اروپایی هیچگونه اقدامی را تاکنون درباره توقف قرآن سوزی انجام نداده و صرفا به محکوم کردن کلامی پرداختند.

انتقاد شدید دولت های اسلامی

وزارت خارجه پاکستان اهانت مجدد به قرآن کریم را به شدت محکوم و ضمن اعتراض به دولت این کشور صدور مجوز برای چنین اقدامات شیطانی را مغایر با بحث آزادی بیان دانست. مصر سفیر سوئد را احضار کرد. عراق از کشورهای اتحادیه اروپا خواست که به سرعت در مورد آزادی بیان و حق تظاهرات خود تجدید نظر کنند. سایر کشورهای دارای اکثریت اسلامی مانند ترکیه و ایران نیز این آتش‌سوزی را محکوم کرده‌اند. الجزایر اعلام کرد که قبلا نمایندگان دیپلماتیک سوئد و دانمارک را برای محکوم کردن توهین‌های اخیر به قرآن در استکهلم و کپنهاگ احضار کرده بود. وزیر امور خارجه عربستان سعودی در دیدار با بیلستروم خواستار اقدام فوری برای توقف حملات به کتب الهی و اقدامات افراطی با هدف تحریک مسلمانان شد.  بن فرهان با بیان اینکه هجمه‌ها علیه قرآن به نفرت دامن زد، گفت: این حملات مانع تلاش برای گفتگو بین مردم و تمدن‌ها شده است. وزیر امور خارجه ترکیه در تماس تلفنی با همتای دانمارکی خود سوزاندن قرآن کریم را به شدت محکوم کرده و خواستار اقدام فوری کپنهاگ برای جلوگیری از هتک حرمت به قرآن شد.

پاپ سوزاندن قرآن در سوئد را محکوم کرد

پاپ فرانسیس گفت، هر کتابی که مقدس تلقی می شود باید به دلیل احترام به مؤمنان مورد احترام قرار گیرد. آزادی بیان هرگز نباید بهانه ای برای تحقیر دیگران باشد پاپ فرانسیس سوزاندن قرآن را به شدت محکوم کرد. رهبر کلیسای کاتولیک در مصاحبه ای که در روزنامه "الاتحاد"در امارات متحده عربی منتشر می شود، گفت که این اعمال او را عصبانی کرد. فرانسیس گفت، هر کتابی که مقدس تلقی می شود باید به دلیل احترام به مؤمنان مورد احترام قرار گیرد. آزادی بیان هرگز نباید بهانه ای برای تحقیر دیگران باشد.در فوریه 2019، پاپ فرانسیس «سند برادری انسانی» را به همراه امام اعظم دانشگاه الازهر قاهره، احمد الطیب، در ابوظبی امضا کرد. او در گفت و گو با «الاتحاد» از متن مهمی برای همزیستی مسالمت آمیز همه مردم صحبت کرد. پاپ گفت: یا آینده را با هم می سازیم یا آینده ای وجود نخواهد داشت. امروز به جای تولیدکنندگان سلاح به صلح‌جویان نیاز داریم.

کشورهای اروپایی به قطعنامه سازمان ملل درباره قرآن سوزی رای منفی می دهند

در پی وقوع چندین حادثه قرآن سوزی در سوئد، کشورهای مسلمان از قطعنامه سازمان ملل در محکومیت این اقدام حمایت کردند. شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد روز چهارشنبه قطعنامه ای را تصویب کرد که سوزاندن قرآن را به عنوان یک اقدام نفرت دینی محکوم کرد، 28 عضو از 47 عضو شورا از جمله چین، اوکراین و اکثر کشورهای آفریقایی آن را تایید کردند. هفت رای ممتنع و دوازده کشور  از جمله فرانسه، آلمان، بریتانیا و آمریکا رای مخالف داشتند. این قطعنامه همه حمایت ها و مظاهر نفرت مذهبی، از جمله هتک حرمت های علنی و از پیش برنامه ریزی شده اخیر به قرآن را محکوم می کند و از کشورها می خواهد قوانینی را برای پیگرد قانونی افراد مسئول وضع کنند. سازمان ملل درخواست کرد که کشورهای فاقد چنین قانونی شناسایی شوند و میزگردی از کارشناسان برای بررسی این موضوع تشکیل شود. اما چندین کشور، که بیشتر آنها غربی بودند، در جریان مناظره ها مخالفت خود را با قوانین توهین به مقدسات ابراز کردند. ایالات متحده، اتحادیه اروپا و بریتانیا از دیگران خواستند به این قطعنامه رأی منفی دهند. برخی از کشورهای آمریکای لاتین از جمله مکزیک و هندوراس رای ممتنع دادند.

منبع: trtafrika niedersachsen islam tagesschau

کد خبر 16505

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =